Skip to content

Wie zijn wij?

Het bestuur van Herenboeren Hoeksche Waard bestaat uit 5 bestuursleden. Hieronder stellen zij zich kort voor.

Herenboeren-Mark

Mark de Leeuw

Voorzitter

Als kind ging ik graag bij mijn oom op de boerderij logeren. Het gaf een heerlijk gevoel om het land mee op te gaan, om de dieren te voeren en slootje te springen. Lekker buiten zijn en ’s avonds met rode wangetjes op de bank met een bakje chips. De aantrekkingskracht van het boerenleven is altijd gebleven. Dit speelde ook mee in mijn keuze om de studie Landbouwtechniek in Wageningen te gaan volgen.

Na mijn studie ben ik al snel in de voedingsmiddelenindustrie terecht gekomen, zoals de aardappelverwerkende industrie, bakkerijen en dranken. Als je de volumes ziet van de producten die uit deze bedrijven komen dan is het haast niet te beseffen hoeveel mensen hiervan eten en drinken, allemaal gemaakt van grondstoffen en gewassen die hun oorsprong hebben in de landbouw. Niet gek dat de landbouw er sterk op gericht is om zoveel mogelijk opbrengst van een hectare te halen. Toch geloof ik in de kansen om naast deze belangrijke sector ruimte te creëren voor andere vormen van landbouw, met aandacht voor de natuur en waar de consument nooit ver weg is. Ik zet me er dan ook graag voor in om het voor elkaar te krijgen in de Hoeksche Waard een Herenboerderij te starten!

Han-herenboeren

Han Krijgsman

Sercretaris

Ik ben mij er de laatste jaren steeds meer van bewust geworden in wat voor rare situatie we zijn terechtgekomen met onze voedselproductie. Een situatie waarbij toeleveranciers van kunstmest en landbouwgif, financiers en afnemers maximaal profiteren en de feitelijke producent, de boer, overeind gehouden wordt met subsidies. Een situatie ook, die door de korte termijn druk op de productie, tot uitputting lijdt van de landbouwgronden en dus op de langere termijn steeds grotere problemen oplevert om aan de voedselvraag te voldoen.

Met mijn pensioen voor de boeg, als Financial Controller, ben ik gaan zoeken hoe ik een bijdrage kon en wilde leveren aan het veranderen van bovenvermelde situatie. Dit heeft geleid tot contacten met Herenboeren in 2021 en tot de huidige functie van secretaris van de, in februari 2022 opgerichte, coöperatie Herenboeren Hoeksche Waard.

Ik zie het concept van de Herenboeren als een mogelijkheid om zoveel mogelijk  mensen kennis te laten maken met de duurzamere vormen van landbouw en veeteelt. Verder zie ik als belangrijk effect dat mensen zich weer bewust worden waar hun  voedsel vandaan komt, wat de invloed is van hun eetgewoonten en wat er voor nodig  is om het voedsel duurzaam te produceren. Dit laatste zorgt dan weer dat we voldoende respectvol blijven omgaan met de grond, de dieren, de producten en de  producenten (de boeren) en een basis leggen voor toekomstbestendige vormen van voedselproductie.

Sinds begin 2022 ben ik ook begonnen met een opleiding voor imker. Naast het feit dat ik het houden van bijen een buitengewoon leerzame en leuke bezigheid vind, heb ik hierbij ook in het achterhoofd de mogelijkheid om dit te doen op het terrein van de Herenboerderij en onze eigen honing te produceren.

Rosa-herenboeren-360x250

Rosa Hilling Mann

Algemeen bestuurslid

Als geboren Dordtenaar had ik niks met de natuur, dat hoort bij het platteland, vond ik. Dat veranderde toen ik 7 jaar geleden naar de Hoeksche waard verhuisde.
 
Intresse in voedsel heb ik wel altijd gehad, ik heb ruim 15 jaar in verschillende restaurants in de keuken gestaan. Inmiddels kook ik alleen thuis nog graag. 
 
Toen ik een aantal jaar geleden in een burn out kwam moest ik het noodgedwongen rustig aan doen. Voor het eerst ontdekte ik echt mijn eigen achtertuin, waar ook plek was voor een moestuin. Daar ik zag in hoe leerzaam en lekker het is om je eigen groenten te telen. 
 
In die periode liep ik ook tegen een artikel over de herenboeren aan. Ik was gelijk verkocht! Eten van je eigen boerderij, waarvan je weet hoe, waar, wanneer en door wie het is geteeld. Met respect voor de natuur, de omgeving, de dieren en de boer. Op zo’n boerderij, gewoon bij ons in de Hoeksche waard wil ik me graag actief inzetten! 
Herenboeren-Daan

Daan Blinde

Algemeen bestuurslid

Als geboren en getogen Numansdorper ben ik opgegroeid met het Hoeksche Waardse agrarische landschap als decor. Mijn vader probeerde al vroeg zijn liefde voor de natuur, de bijen en de gewassen aan mij over te brengen.Pas toen wij in 2015 een biologische moestuin begonnen ging die wereld langzaam voor mij open.Het wonder van de wasdom en smaak van eigen geteelde sperziebonen hebben mijn kijk op voedsel en natuur radicaal veranderd.
 
Langzaam werd mij duidelijk dat (h)eerlijke gewassen vragen om een goede zorg voor het bodemleven en de insecten. Met dat besef groeide ook de onrust over onze leefwereld en ons voedsel, in de afgelopen decennia is er veel veranderd.
De biodiversiteit staat enorm onder druk, klimaatverandering trekt zware wissels en de bodemkwaliteit neemt af door de manier waarop wij zijn gaan leven.
 
Met het starten van een herenboerderij in de Hoeksche Waard wil ik graag een positieve bijdrage leveren aan de natuur en voedselproductie in mijn directe omgeving.
Ik vind het geweldig om onderdeel te zijn van een boerenbedrijf  dat zich inzet voor duurzame verbetering van de toevertrouwde grond en de lokale biodiversiteit vergroot.
Niet in de laatste plaats kijk ik uit naar de contacten die zullen ontstaan rond het (h)eerlijke voedsel en ons gemengd boerenbedrijf!
Jeroen-herenboeren

Jeroen Eijeriks

Penningmeester

Na mijn studie in Management, Economie en Recht heb ik een jaar lang door Australië gereisd. Tijdens deze reis heb ik mijn eerste kennismaking gehad met duurzame landbouwpraktijken en het zorgvuldig omgaan met landbouwgrond. Deze ervaring maakte een diepe indruk op me.

Eenmaal teruggekeerd in Nederland, ben ik mijn carrière in marketing begonnen, waarin ik tot op de dag van vandaag actief ben. Als vader van twee jonge kinderen heb ik vaak de taak om hen uit te leggen waar producten vandaan komen. Ik ben er vastberaden in om hen bij te brengen dat appels niet in de supermarkt groeien, netjes verpakt in plastic, maar aan een boom, en dat melk niet uit een kartonnen pak komt, maar afkomstig is van koeien.

In mijn zoektocht naar alternatieven voor groenten en fruit uit de supermarkt, stuitte ik op het Herenboerenconcept. De gedachte aan een lokale plek waar duurzaam wordt omgegaan met land en waar productie gericht is op eigen consumptie, wekte direct mijn nieuwsgierigheid.

Het idee om mijn kinderen te laten zien waar hun voedsel vandaan komt en hoe we op een duurzame manier met de aarde kunnen omgaan, vind ik geweldig. Daarom ben ik vastbesloten om me actief in te zetten voor de oprichting van Herenboeren Hoeksche Waard. Ik geloof dat we samen een positieve verandering kunnen bewerkstelligen en een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere toekomst voor ons en de komende generaties.

Marianne Bronkhorst

Marianne Bronkhorst

Algemeen bestuurslid

Ik ben opgegroeid in Hazerswoude-dorp. Mijn interesse in planten en landbouw is er altijd al geweest. Bij mijn basisschool hadden we een eigen moestuin om zelf te ervaren hoe onze groenten groeien. Mijn eerste bijbaan was bij een boomkwekerij.

Tijdens mijn studie woonde ik in Schiedam en was ik al erg enthousiast over Herenboeren Boxtel maar dat was wel te ver weg. Toen ik de oproep van Herenboeren Hoeksche Waard las woonde ik inmiddels al weer enkele jaren in ‘s-Gravendeel. Ik dacht direct nu of nooit. Ik ben vanaf het eerste moment aspirant lid. Later werd ik actief in Werkgroep Samen. Nu ben nog nauwer betrokken door lid te worden van de kartrekkersgroep. Ik werk als juriste. Mijn juridische achtergrond kan ik goed inzetten voor de kartrekkersgroep.