Nieuwsbrief Maart

De maand Februari stond in het teken van besprekingen met de Gemeente Hoeksche Waard en leden van politieke partijen over de mogelijke locatie en de 1e “Meet en Greet” om potentiële leden alvast onderling kennis te laten maken.

1e Meet en Greet - 11-02-2023

De eerste Meet en Greet was een groot succes. Meer dan 50 mensen kwamen langs, sommigen met eigen hapje en drankje, om onderling kennis te maken, naar elkaars overwegingen te luisteren, hulp aan te bieden, vragen te stellen aan de kartrekkers en verder te worden geïnformeerd over de voortgang. Al met al een gezellige informatieve bijeenkomst. 

Onze (= de kartrekkers) conclusie is dan ook dat we deze bijeenkomsten periodiek gaan organiseren. Leden die mee willen helpen met het organiseren of leuke ideeën of locaties hebben voor deze bijeenkomsten kunnen zich melden bij de werkgroep Samen via hoekschewaard@herenboeren.nl 

De bekendheid met ons project is nog steeds niet algemeen en aangezien we nog steeds belangstellenden/leden kunnen gebruiken, vragen we eenieder om binnen zijn/haar eigen netwerk zoveel mogelijk informatie te delen over ons project. 

Grond

De melding van ons project bij de omgevingstafel van de gemeente Hoeksche Waard heeft in eerste instantie een reactie opgeleverd waarbij wij dachten dat ons een aantal moeilijke en langdurige vergunningstrajecten te wachten stonden. Voortgaand overleg met de gemeente heeft ons echter zeer positief gestemd over de vergunningen. We merken dat de gemeente Hoeksche Waard zeer positief staat tegenover ons project en zoveel mogelijk medewerking verleent.  

Het enige traject dat nog onzeker is, is de vergunning voor een kas. Hier loopt de vergunning via de provincie. De gemeente helpt ons hierbij zoveel mogelijk. Voor ons project is het hebben van een kas essentieel. Hiermee kunnen we de seizoenen iets verlengen en langer producten van onze boerderij eten, maar ook het assortiment wat breder maken. 

Ondertussen zijn we als kartrekkers bezig om alle politieke partijen binnen de gemeente ruim te informeren over ons project. Op basis van de eerste bijeenkomsten kunnen we concluderen dat men ook hier positief staat ten opzichte van ons project. 

De gesprekken met de akkerbouwer over de samenwerkingsovereenkomst zullen de komende periode weer worden opgepakt zodra er wat meer duidelijkheid is over de doorlooptijd van de aanvraag voor de kas. 

Informatiebijeenkomst

De volgende bijeenkomst voor nieuwe belangstellenden zal worden gehouden op woensdag 12 april (vanaf 19:30). De locatie is op dit moment nog niet bekend en verdere informatie volgt nog.

In de tussentijd is er ook een mogelijkheid om een online informatiebijeenkomst bij te wonen. Deze wordt gehouden op 22 maart van 20:00 – 21:00. Voor deze bijeenkomst moet je je inschrijven via deze link

In gesprek met een Herenboer

In onze vaste rubriek ” in gesprek met een herenboer” praten we dit keer met Joost Overeem, 69 jaar, getrouwd met Marga. Samen hebben zij 3 kinderen en 6 kleinkinderen. Joost is gepensioneerd HBO- docent. 

Van welke boerderij kom jij? 
De boerderij heet ‘Goedentijd’en is gelegen in Alphen (Noord Brabant) ten zuid westen van Tilburg 

Hoe lang ben je al lis/actief voor de boerderij? 
Ik ben vanaf het begin lid, nu 3 jaar geleden. Toen is de boerderij ook gestart. 

Wat doe je op de boerderij?
Oogsten en andere werkzaamheden op de boerderij. Er wordt 2 keer per week geoogst en uitgegeven n.l. woensdag en vrijdag. De oogst van vrijdag wordt op zaterdag uitgegeven. 

Wat heeft je het meest verrast sinds je deelname aan de boerderij?  
Het werken buiten en in de natuur en de afhankelijkheid van het weer. 

Is het voedsel van je eigen boerderij nou echt veel lekkerder of is dit een fabeltje?  
Vaak is het voedsel veel lekkerder dan voedsel van elders. Het is in ieder geval verser. Soms is er uitgifte van groenten die bij ons in de koelcel hebben gelegen en die is soms minder vers. 

 Ben je anders gaan koken sinds je je weekpakket krijgt?
Zeker. Nu is het meer : “wat is er en wat gaan we er van maken”? We zijn echt anders gaan eten. Meer ook met het seizoen mee. We hebben ook onze eigen zuurkool gemaakt die superlekker was. 

Wil je zelf nog wat vertellen?
De community vorming moet nog een beetje opgang komen en is wat vertraagd o.a. door corona. Als dat nog wat verder uitgebouwd wordt, zal ik hopelijk nog jaren tijdens mijn pensionering met veel plezier mijn bijdrage leveren aan de coöperatie en zal ik met plezier groenten, fruit en eieren eten van “Goedentijd”. 

Op je bord door Rosa Hilling

Beta vulgaris subsp. vulgaris , snijbiet of warmoes, ik noem het gewoon snijbiet. Het is een bladgroente uit de amarantenfamilie. Snijbiet is een hele oude groente, die vele variaties kent en die vol vitamines, calcium en ijzer zit. Het blad en de stelen worden gegeten. De smaak zit een beetje tussen biet en spinazie in. 

Het is een hele makkelijke groente en je oogst hem niet in maart maar je kunt hem wel nu al in de volle grond zaaien. Je kunt hem vanaf mei oogsten, en je kunt zo tot september (als het mee zit nog langer) telkens blijven oogsten van dezelfde plant, het groeit steeds weer aan. Je laat het hart van de plant daarbij intact, vandaaruit maakt de plant, bijna onvermoeibaar, constant weer nieuwe bladeren. De snijbiet is een tweejarige plant maar kan (afhankelijke van de soort) in een droge en warme zomer in het eerste jaar makkelijk doorschieten. 

Als je verschillende kleuren snijbiet teelt is het een prachtig gezicht op het land, het blad is groen maar de stelen kunnen groen, wit, geel, oranje, rood en donker paars zijn. Zaai dus vooral verschillende variëteiten door elkaar! 

Snijbiet is niet alleen op het land makkelijk, in de keuken ook. Het is een veelzijdige groente, het blad kan ook rauw in de salade gegeten worden, masseer het even met olijfolie, dan wordt het wat zachter. De stengels (deze worden ook wel ribben genoemd) snij je in stukken en blancheer je even als je ze in de salade doet. De bladeren en de gesneden stengels kort wokken met knoflook en peper en zout en dan op en plaattaart de oven in is ook heerlijk, garneer met pijnboom pitjes en (plantaardige) Parmezaanse kaas. 

Wat denk je van polenta met roergebakken snijbiet en geroosterde bietjes? Klinkt goed he! Kook de polenta (met bouillon) volgens de verpakking tot het op aardappelpuree lijkt. Roerbak de snijbiet, het blad grof gesneden en de stengels in stukjes. Roerbak het niet te lang, 5 minuten is genoeg, de snijbiet mag nog knapperig zijn. De gekookte bietjes snij je in partjes en rooster je met wat olie 25 a 30 minuten in de oven op 200 graden. Voeg de laatste 5 minuten nog wat hele kleine tomaatjes toe. Serveer de polenta op een bord, de roergebakken snijbiet erop en de bietjes en tomaat erop of omheen. Lekker met wat grof gesneden walnoot en balsamico-siroop. 

Een zomerse stamppot met snijbiet is ook heerlijk. Of spaghetti met (veel) knoflook, zwarte olijven, roergebakken snijbiet en (plantaardige) feta. Of als aanvulling op de groenten bij je gado gado. 

Zelfs als de snijbiet een plekje op onze boerderij krijgt hou ik in mijn eigen tuin toch nog een plek vrij voor hem, het staat zo mooi! 

Bezoek herenboerderij Goedentijd in Tilburg

Zaterdag 13 mei staat er iets bijzonders op de planning: de werkgroep Samen organiseert een bezoek aan de herenboerderij Goedentijd in Tilburg. Hier krijg je de kans om een herenboerderij in bedrijf te zien en meer te leren over onze manier van duurzame voedselproductie. Wil jij hier graag bij zijn? Geef je dan op via de mail hoekschewaard@herenboeren.nl, onder vermelding van Goedentijd. Wees er snel bij, want er is maar beperkte plek beschikbaar.

De volgende nieuwsbrief

Houd eind maart/begin april je inbox goed in de gaten voor de nieuwste editie van onze nieuwsbrief!

Deel dit bericht: