Nieuwsbrief Januari

Het is misschien wat laat om op 31 Januari iedereen het beste te wensen voor 2023 maar laat ik dan in ieder geval een door ons allen gedeelde wens uitspreken; nl. dat we de komende maanden zodanig grote stappen gaan zetten met betrekking tot de realisatie van de Herenboerderij Hoeksche Waard dat we daadwerkelijk kunnen overgaan tot het inschrijven van leden. 

Na de voorlichtingsbijeenkomst van 18 Januari is het aantal belangstellenden gestegen naar 207 waarvan 75 een intentieverklaring hebben getekend en een groot aantal hiervan ook al een niet-verplicht voorschot hebben betaald op de eenmalige bijdrage. Het is voor alle belangstellenden, die daadwerkelijk lid willen worden, aan te raden om in ieder geval een intentieverklaring te tekenen (geen verplichtingen, wel recht op lidmaatschap). De verwachting is gerechtvaardigd dat de toestroom snel zal stijgen als ook de locatie bekend wordt gemaakt. Het zou jammer zijn als de belangstellenden van het eerste uur alsnog op een wachtlijst komen te staan. 

Voorlichtingsbijeenkomst 18 Januari 2023

De voorlichtingsbijeenkomst van 18 Januari was weer een groot succes. Naar schatting waren er weer ruim 70 belangstellenden aanwezig.  

De presentaties van Paul Valster (namens Herenboeren Rotterdam) en Mark de Leeuw (Herenboeren Hoeksche Waard) waren weer verhelderend en enthousiasmerend en zeker ook realistisch als het gaat om de verwachtingen met betrekking tot opbrengsten en risico’s. Het laatste is ook de wens van de kartrekkersgroep om iedereen goed voorbereid te laten instappen. De vele vragen van de aanwezigen werden dan ook zeer op prijs gesteld. 

De locatie, de Hoeckenisse, Molendijk 55 in Klaaswaal, waar iedereen gastvrij werd ontvangen en waar het aangenaam verblijven was met de huidige buitentemperaturen, heeft daarmee een grote bijdrage geleverd aan het succes van de bijeenkomst. We bedanken dan ook alle mensen voor de door hen geleverde bijdrage aan de organisatie. 

We hopen dat alle belangstellenden ons project en de verstrekte informatie delen met hun familie, buren en/of vrienden waardoor we snel steeds bekender worden in de Hoeksche Waard. 

Werkgroep Samen – Meet en Greet

Zaterdag 11 Februari van 15:30 t/m 17:30 kunnen alle potentiële leden (intentieverklaringen) voor de eerste keer uitgebreid kennis met elkaar maken tijdens onze eerste “Meet en Greet”. Hiermee geven we invulling aan één van de belangrijke uitgangspunten van het Herenboeren concept, de Sociale Verbondenheid. De bijeenkomst is een unieke mogelijkheid om met andere toekomstige leden de vragen, verwachtingen, ideeën en motivatie te delen en tegelijk kennis te maken met de mensen die je op de boerderij gaat tegenkomen en met wie je gaat samenwerken. 

We hopen velen van jullie te kunnen begroeten tijdens deze bijeenkomst. 

Leden (=personen met een getekende intentieverklaring) krijgen persoonlijk een uitnodiging. [Nog] geen lid maar wel interesse; neem dan even persoonlijk contact met ons op via hoekschewaard@herenboeren.nl 

Grond

Op dit moment lopen er 2 trajecten, de bespreking met de akkerbouwer over het beschikbaar stellen van de grond en het voortraject voor de vergunningen met de Gemeente Hoeksche Waard. 

De besprekingen met de akkerbouwer over de beschikbaarstelling van grond en de aard van de samenwerking zijn buitengewoon positief. Op dit moment verwachten we dat we eind Februari een intentieovereenkomst kunnen realiseren. De realisatie van de intentieovereenkomst zal ook het moment zijn waarop we onder voorbehoud de locatie bekend kunnen maken.  

Op dit moment weten we dat het traject met de Gemeente Hoeksche Waard, gezien de benodigde vergunningen, weleens een wat langer en arbeidsintensiever traject kan worden. Vooral het feit dat we een schuur nodig hebben en een tunnelkas zijn de te nemen hobbels.  

We zijn in dit kader het traject gestart om alle politieke partijen binnen de Gemeente Hoeksche Waard uitgebreid te kunnen informeren over ons project, de naadloze aansluiting met de gemeentelijke omgevingsvisie en de benodigde ondersteuning. 

Het uitblijven van gemeentelijke goedkeuring zal als één van de ontbindende voorwaarden worden opgenomen in de intentieovereenkomst met de akkerbouwer.

In gesprek met een Herenboer

In onze vaste rubriek “gesprek met een herenboer” praten we dit keer met: Martin Daudey, 51 jaar, woont samen met zijn vrouw en 4 dochters tussen de 16 en de 20 jaar. Martin is business consultant en komt vaak bij multinationals over de vloer. Een eigen herenboerderij is dan een aangename afwisseling. 

Van welke boerderij kom je? 
De Groote Heide uit Soerendonk (net onder Eindhoven, vlakbij de A2) 

Hoe lang ben je al lid/actief voor de boerderij? 
Ik ben lid sinds de officiële start van de boerderij in maart 2020, middenin de corona lockdown periode. 

Wat doe je op de boerderij?
Ik ben secretaris in het bestuur en ben tevens lid van de commissie monitoring waarbij we kijken wat onze boerderij bijdraagt aan o.a. biodiversiteit. Soms help ik bij de oogst op zaterdagochtend en geef af en toe rondleidingen aan belangstellenden. 

Wat heeft je het meest verrast sinds je deelname aan de boerderij?
Hoe snel je resultaat kunt boeken. We begonnen in maart 2020 met een perceel wat bestond uit een soort zandvlakte, waar het zand letterlijk onder je voeten verwaaide. Er hadden altijd aardappelen, mais en bieten op het land gestaan. Er was nog geen worm te vinden. Als eerste is er een beregening aangelegd (en dat bleek in de zomer van 2020 geen overbodige luxe). Daarna zijn er 10 tuinen met ieder 27 stroken voor de wissel teelt aangelegd. Tegelijk met de grond zijn we ook begonnen met een kip caravan en 250 legkippen. Vanaf mei/juni hebben we de eerste oogst gekregen en daarna is het alleen  maar meer en gevarieerder geworden. Het eerste jaar hadden we dus al een heel serieuze mooie oogst. 

Is het voedsel van je eigen boerderij nou echt veel lekkerder of is dit een fabeltje? 
Het zit misschien tussen de oren maar het voedsel dat je zelf hebt helpen planten, zien groeien en hebt helpen oogsten kan niet anders dan veel lekkerder smaken dan de groente uit de supermarkt. Het oogsten vind bij ons plaats op zaterdagochtend en de uitgifte is direct erna. Verser kan gewoon niet en het blijft ook echt heel lang goed. 

Ben je ook anders gaan koken sinds je je weekpakket krijgt?Jazeker! Je leert in de zomer/herfst ook om voedsel voor de winter te prepareren (invriezen/wecken/fermenteren). Het koken en verwerken van het voedsel kost wel echt meer tijd, maar je krijgt er een heerlijke maaltijd van eigen bodem van. 

Wat wil je zelf nog kwijt?
Een goede en enthousiaste boer en leden die samen de handen uit de mouwen willen steken, is ontzettend belangrijk om het tot een succes te maken. En daarmee kom je stap voor stap tot een mooie en duurzame manier van voedsel produceren. 

Op je bord …. door Rosa Hilling

Schorseneren 

Keukenmeidenverdriet, armeluis asperges ofwel schorseneren. Ze horen een beetje thuis in het vergeten groenten hoekje, je ziet ze nog zelden in de winkel. Bij de groenteboer kun je ze vast wel vinden of bestellen. 

Het is jammer dat we ze niet veel meer zien want het is een alleraardigste groente. Oké, je moet er een klein beetje moeite voor doen om ze schoon en geschild te krijgen maar daarna kan je er veel mee. 

De smaak ligt tussen een asperge en artisjok. Je kan ze koken, stoven, stomen, in de oven bereiden en bakken. Als je ze [in stukken gesneden] kookt zijn ze in 10 a 15 minuten klaar. Heerlijk om ze dan in een bechamelsaus te serveren of kook ze samen met wat aardappel en maakt er een puree van. Of schil ze samen met wat bospeen, snij wat uien in kwarten en rooster alles in de oven met wat olijfolie, verse tijm en peper en zout naar smaak, 20 a 25 minuten op 200 graden moet genoeg zijn. 

Wat ik zelf het lekkerst vind is pasta met schorseneren. Kook de geschilde schorseneren, in stukken, 8 minuten, ondertussen snij je een ui en wat knoflook fijn en bak ze op laag vuur glazig. Vis de schorseneren uit het kookvocht, je kan hier nu je favoriete pasta in koken, dan is dat tegelijk klaar met de saus. de schorseneren kunnen gelijk bij de ui en knoflook in de pan en bak 4 minuten mee. Voeg dan een bekertje [plantaardige] room toe en laat dit nog een paar minuten zachtjes koken. Breng het op smaak met peper en zout. Giet de pasta af en doe de saus erbij. Je kan het gerecht nu afmaken zoals je dat zelf wilt, lekker een flinke lepel pesto erbij, of wat fijngesneden walnoot erover, geraspte [plantaardige] kaas of wat gepofte pomodori tomaatjes en rucola, ik heb er gelijk zin in! 

Maar hoe groeien ze? Nou, ze groeien langzaam. Je zaait ze al in april/mei in de volle grond en in november kan je ze pas oogsten. Zaai niet te vroeg, het is een vaste plant en de kans bestaat dan dat hij doorschiet en gaat bloeien. Het is een wintervaste plant dus je oogst wat je nodig hebt, de rest oogst je dan later. In oktober smaken ze wat lichter en frisser hoe verder de winter in wordt de smaak voller en zoetiger net als bij de pastinaak en de aardpeer, want door de kou wordt het zetmeel omgezet in suikers. Verder heeft de plant niet heel aandacht nodig, hoewel hij wel van water houdt in de zomer. En oogsten moet natuurlijk voorzichtig anders maak je de heerlijke wortels stuk. 

Ga de schorseneer eens klaarmaken thuis en beslis dan of hij een plekje op onze boerderij verdient. 

Nog even een vraagje…

Wij hopen dat jullie deze nieuwsbrief met veel belangstelling hebben gelezen. De volgende nieuwsbrief zal in Februari verschijnen. Echter zoeken we nog hulp. Heb je een vlotte pen en ben je communicatief sterk? Schrijf jij net zo lief een sterke Facebook-post als een blog over een van onze projecten en heb jij zin om je in te zetten voor de Herenboeren Hoeksche Waard? Neem dan contact met ons op via: hoekschewaard@herenboeren.nl. Wij komen graag in contact met je. 

Vriendelijke groet, 

Deel dit bericht: